Bladluizen

Heeft u veel last van bladluizen? Het is niet abnormaal om bladluizen te spotten op je planten, toch zijn er een aantal zaken die je planten vatbaarder kunnen maken.
 • De juiste standplaats
 • Ecosysteem
 • De plant zelf

De Juiste standplaats

Een plant die in de schaduw staat, terwijl deze graag in de zon staat. Deze plant zal zwakker groeien en daardoor vatbaarder zijn voor ziektes & plagen. Het is zoals bij de mens, iemand met een zwakke weerstand is vatbaarder. Een plant die in de zon staat, maar hier heel slecht tegen kan zal stress ervaren, iemand met stress is vatbaarder voor ziekten en plagen. Droogte, staan je planten te droog, dan ervaart de plant alweer stress en is deze minder gezond waardoor deze vatbaarder is. Besluit: een plant die niet op de juiste standplaats staat is zwakker en vatbaarder voor ziektes & plagen. Ook de grondsoort kan hierbij een rol spelen.

Een gezond Ecosysteem

Een gezond ecosysteem waar het krioelt van het leven houd zichzelf in evenwicht. De natuurlijke vijanden liggen op de loer; vogels, egels, padden, insecten , spinnen, noem maar op. Gebruik jij elke keer opnieuw vergif? dan maak je het ecosysteem dood in jouw tuin. Het duurt enkele jaren om terug een volwaardig ecosysteem te creëren in je tuin. Om een gezond ecosysteem te bekomen zijn er verschillende dingen die je kan doen.
 • Schuilpaatsen
 • Water
 • Verschillende lagen / struiken
 • bloemen

Schuilplaatsen

Zorg voor verschillende schuilplaatsen in je tuin voor zowel insecten (lieveheersbeestje, zweefvliegen, ..) als voor vogels en andere dieren zoals egels.

Water

Zorg ervoor dat zowel dieren, vogels als insecten een plekje hebben om af te koelen en te drinken.

Verschillende lagen/struiken

Zorg ervoor dat er verschillende lagen in je tuin zijn. Bomen, hoge struiken, lage struiken, tussenbeplanting en bodembedekkers In deze verschillende lagen, kunnen dieren, insecten zich nestelen en beschutting zoeken.

Bloemen

Voorzie natuurlijke vijanden van nectar. Zowel vroeg in de Lente als heel laat in het najaar. Volwassen insecten leven meestal van Nectar (Zweefvliegen, …). Lok deze insecten dus naar je tuin met een zee van bloemen. Eénmaal je deze nuttige insecten hebt gelokt, zullen zij hun eitjes leggen tussen de bladluiskolonies. Als de eitjes dan uitkomen zullen deze larven de bladluizen gaan opeten.

Wat te doen tegen bladluizen?

Het is niet abnormaal om af en toe te maken te krijgen met bladluizen. Indien je een gezond ecosysteem hebt en aan alle voorgaande punten voldoet hoef je meestal niets te doen. Geef de natuurlijke vijanden de tijd om hun eitjes uit te laten komen tussen de bladluizen. Dit kan enkele weken duren en dan verdwijnen alle bladluizen weer vanzelf. Indien je niet over een ecologische tuin bezit (nog in opbouw) en je denkt dus dat het niet vanzelf gaat gaan, kun je heel gemakkelijk natuurlijke vijanden bestellen bij BioGroei. Blog is in de maak, vervolg komt nog.

Natuurlijke vijanden zijn:

 • Lieveheersbeestje en hun larven
 • De larven van zweefvliegen
 • Sluipwespen
 • Vogels
 • Larven van gaasvliegen
 • ..
Let op voor mieren! Mieren beschermen de bladluizen en gaan dus de natuurlijke vijanden verjagen.

Gezonde planten – bodemleven

Gezonde planten zijn minder vatbaar voor ziektes en plagen dan planten die onder stress staan. Ook het bodemleven speelt hier een grote rol. Heb je een actief gezond bodemleven? Dan gaan planten makkelijker hun voedingstoffen kunnen opnemen uit de bodem. De plant zal gezonder en sterker worden. Om een gezond bodemleven te bekomen moet je hem voeden. Dit kan door snoeiafval en al het andere organische materiaal uit de tuin te mulchen en tussen je planten te leggen. Let er wel op dat je jouw vaste planten niet verstikt. Het is aan te raden om minstens 2x per jaar verse mulch toe te voegen.